Uppdateringar om fångarna och om hur de har blivit bemötta av polisen

Aktionsveckan Reclaim the cape ägde rum i Pyhäjoki 22.4-1.5.2016 och tiotals människor blev arresterade av polisen. 11 aktivister blev anhållna. Efter några dagar blev fem av dem släppta och de kvarvarande sex fick stanna i häktet. Det finns ännu en aktivist kvar häktad.

Vi har skickat pengar, rena kläder, tandborstar och tandkräm, cigaretter, böcker etc. till fångarna så gott som vi har kunnat. Men fångarna har inte fått ta emot alla paket varken från sina föräldrar eller andra. De har inte heller haft möjlighet att skicka eller ta emot brev eller vykort.

Polisen har inte erbjudit lagliga anordningar för de inlåsta aktivisterna under deras tid där. Polisen menar att det inte har funnits resurser för att t.ex. städa cellerna och under de första dagarna hade fångarna inte möjligheter att tvätta sig, inget toapapper eller ordentlig mat. Fångarna fick inte heller gå ut så mycket som de borde ha fått enligt lagen.

Fredagen den 6.5. ägde en interneringsrättegång för två av aktivisterna. Advokaten beskrev det som en total lynchning och rättegången skedde utan åklagaren, endast polisen var där. Överraskande nog fortsatte häktningen. De här två fångarna släpptes tisdagen den 10.5, men de är fortfarande misstänkta för våldsamt upplopp och för våldsamt motstånd mot polisen. Inga böter har ännu släppts. Efter att dessa två aktivister blivit fria fick vi olyckligtvis information om att en aktivist blivit mobbad av polisen mitt i natten.

Torsdagen den 12.5. släpptes två aktivister från häktet och även en till under fredagen den 13.5, men en aktivist är ännu i häktet. Polisen har äntligen städat cellerna, efter att man satt press på dem under flera dagar om problemet. De har också, äntligen, låtit fången få vara utomhus. För stunden har fången inget större att klaga på angående fängelsevistelsen, säger hens advokat.

Måndagen den 16.5. kommer det att ske en rättegång och efter det vet vi mer om den eventuellt fortsatta fängelsevistelsen.

Endast den närmsta familjen och advokaten har fått tillstånd att besöka eller ha telefonsamtal med fångarna. Detta har inte varit möjligt för de fångar som har sina föräldrar utanför Finland på grund av avstånden.

Fångarna har inte fått alla böcker som har skickats till dem via polisen. Vår advokat sa att det är otänkbart och saknar motstycke.

De fångar som inte talar finska har tvingats att prata engelska med sin familj, trots att de hade kunnat tala svenska. Även fast svenska är det andra nationella språket i Finland, finns det tydligen inte med på kartan i “det finska norra Österbotten” enligt polisen.

Det har också inträffat andra typer av repression. Två läger blev vräkta och vi försöker ännu klura ut om detta skedde enligt lagen. Polisen har förstört och lämnat lägren med en stor oreda efter dem. Aktivisterna var tvungna att lämna området innan all utrustning och personliga föremål var packade, vilket har lett till att en massa saker nu saknas. Polisen sa att alla saker finns att få via Pyhäjoki kommun (vi fick senare veta att det i praktiken var ett deponeringsområde) och Brahestads polisstation, där vi inte ännu har hittat något av de försvunna sakerna.

ACAB