Solidaritet är ett verb: Hälsningar till Pyhäjoki

Solidaritet är ett verb, så sägs det. Bilder med detta säger mer än tusen ord. Här nedan kommer en del av de solidaritetshälsningar som vi har fått de senaste veckorna.

Varje hälsning värmer våra hjärtan.

Från fjärran länder

Skogsockupationen som funnits sen våren 2014 i Hambach utanför Köln, hälsar till oss med denna bild. De kämpar mot energibolaget RWEs (Europas största enskilda klimatuppvärmare) kolgruva. Kampanjen har utförts på många olika sätt och saktat ner arbetet. När man i Pyhäjoki sörjde en grävmaskins hydraulicoljeslangar, brann det en hel del kablar i Hambach: som stoppade hela gruvarbetet för två dygn. Vilket sved i miljöförstörarna RWEs plånböcker.

Från Franska Bure hälsar man att kärnkraftsmotståndet i Pyhäjoki, bland många andra, vid första anblick kan verka vara något litet och som bara påverkar på plats, men som ofta också kan påverka starkt globalt.

I början av maj kom en italiensk hälsning “for Earth defenders” – “för jordens försvarare”.

I tyska Lusatia, finns LAUtonomia skogsockupation mot energibolaget Vattenfalls brunkolsgruva och de skickar hälsningar till kamraterna här i norr. Klimatförändringar är på det viset också en usel sak, att de inte stannar vid nationens gränser: “Like the ZADs (Zones a defendre, Areas to defend) in France, the No TAV movement in Italy, the Hambach Forest Occupation near Cologne, Save Skouries in Greece and many others, also “Stop Fennovoima” is a befriended project to us, to which we feel related to.”

soli_stockholm_2

Ett Stockholm i maj skriver detta på sitt vykort: “Solidarity from Stockholm to Pyhäjoki! Fuck Fennovoima-Rosatom! Fuck the cops! Fuck the states!”

Finska Åbo och övriga Finland

Uleåborg och pälsklädda positionstagare

I Tammerfors anarkistiska första maj tåg bars det banderoller

Det talades om första maj tåg: I Helsingfors dök det också upp en banderoll under den dagen.

Aura-gruppen från Åbo skickade sina egna hälsningar den 3 maj:

“Släpp de fångatagna kamraterna i Pyhäjoki fria”

“I Pyhäjoki har man under aktionsveckan Reclaim the cape mot Fennovoima-Rosatoms kärnkraftsbygge arresterat kamrater som utredningsfångar. Som solidaritetsakt gick vi och satte upp en banderoll på bron över Martinsgatan. Från detta reser vi oss bara starkare! #stopfennovoima”

“Stöd till Pyhäjoki och till fångarna!”

Den fjärde maj kom det även en andra hälsning från Åbo: “Kärnkraftverksansökan förstör stora skogsområden i norra finland: Den förstör unika ängar, våtmarker och stränder, som är värdefulla i sig men också för unika djurarter samt människors hem.

Hanhikiviudden är ett konfliktområde, och det rör även Åbo. Åbo stad äger Åbo energi, som investerat i Fennovoima-Rosatoms byggprojekt. Åbo energi bekräftade sitt deltagande i Fennovoimas projekt i februari 2014 och bestämde att investera med 39,2 miljoner euro åren 2014-2024. Många andra städer och företag har lämnat projektet men inte Åbo. När kommer Åbo att lämna projektet?”

9.5 Fördes saken vidare i Åbo, passligt nog till Åbo energis tomt: om man investerar pengar i Fennovoima-Rosatom, får man väl räkna med kundrespons?

“Åbo energi ut ur Fennovoima!”

soli_turku_3

“Snutar, svin, Putins springpojkar!”

soli_turku_5

“Fennovoima: nävarna bort från Hanhikivi! Stöd till Pyhäjokilägret! Fångarna fria ACAB”

Nätverken Kvinnor för fred Finland – samt Kvinnor mot atomkraft finland har redan tidigare gett sitt stöd, samt rättat till YLE Uleåborgs ena nyhet:

“Nätverken Kvinnor för fred och Kvinnor mot atomkraftb stöttar aktioner mot kärnkraft samt lägret i Pyhäjoki, dvs tvärtemot vad YLE Uleåborgs Kati Jurka hade skrivit idag den 29.4. Vi stöttar fredliga aktioner men vi godkänner inga som helst våldsamma sådana.

Motstånd mot Fennovoima fortsätter. Förhoppningsvis får torsdagens händelser stöd från utlandet att agera”

3 maj visade A-Ryhmä sitt stöd till Pyhäjoki.

10 maj dök det upp lakan i Helsingfors

“Ingen kärnkraft till Pyhäjoki. Stoppa Fennovoima”

17.5. Helsinki: