Aktivistens fångenskap fortsätter

Under Aktionsveckan Reclaim the Cape (22.4-1.5 2016) togs tiotals personer fast och 11 blev anhållna. Fem av dem blev släppta efter några dagar och sex hölls ännu inlåsta. En aktivist är ännu häktad.

Måndagen den 16 maj skedde en interneringsrättegång och rätten bestämde att fortsätta hålla aktivisten i häktet. Enda förklaringen för detta var att aktivisten kanske undviker den kommande rättegången för fallet.

Advokaten argumenterade att detta inte är tillräckligt för att hålla aktivisten, eftersom alla andra aktivister som är bosatta permanent utomlands också har släppts fria. Varken rätten eller polisen har besvarat detta argument.
Åtal måste väckas senast tisdagen den 31 maj, men det är också möjligt att åklagaren gör det tidigare. I värsta fall kommer fallet inte upp i rätten förrän i mitten av juni. Aktivisten är misstänkt för våldsamt upplopp samt våldsamt motstånd mot polisen. Med andra ord, är misstankarna inte värre än för de andra aktivisterna som redan blivit släppta.

Alla dokument har inte ännu blivit skickade till åklagaren, men hen kommer att få dem senare i veckan. Att dokumenten har skickats innebär att polisutredningen är över. Förutom att bestämma över huruvida åtal väcks kan åklagaren fritt besätta om aktivisten blir släppt eller inte.

Behandlingen av aktivisten under tiden i häktet har blivit bättre sen i fredags. Innan det städades cellen inte överhuvudtaget.

Fredagen den 13 maj blev kommunikationsförbudet avslutat. Detta har gett längre telefonsamtal till familjen, samtal till vänner och möjligheten att få och skicka brev och vykort. Måndagen den 16 maj lämnade vi fler böcker och snus till fången.

För stunden behövs massa olika stödaktioner! Organisera ett support café eller en demonstration i din stad, ta del i solidaritetsaktioner eller åk till lägret för att visa att motståndet inte kommer att avta bara för att man låser in aktivisterna.