Över 100 deltagare i en icke-vålds civilolydnads aktion på Tjernobyldagen, polisen pepparsprejjade en journalist och allt arbete på Fennovoima-Rosatoms område stoppades

2

Över hundra personer deltog i en ickevålds- och civil olydnads aktion under Tjernobyldagen. Polisen pepparsprejjade journalisten Hanna Hantula från YLE och alla arbeten på Fennovoima-Rosatoms byggområde stoppades.

3

Enligt polisen var det 40 människor som deltog i olydnadsaktionen på Fennovoima-Rosatoms byggområde. De som organiserat aktionsveckan Reclaim the cape (Återta udden) och några från media säger att deltagarsiffran går t.om. över hundra. Den stora aktionsdagen under aktionsveckan har samlat många olika kritiker och motståndare mot Fennovoima-Rosatoms kärnkraftsprojekt, från hela Finland och även utanför landets gränser, till Hanhikiviudden i Pyhäjoki.

De 40-50 aktivister som deltog i icke-vålds och civilolydnads aktionen gick på vägen som leder till grindarna till byggområdet. Paraden möttes snart av polis och kravallpoliser som ville stoppa paraden att fortsätta sin väg till grindarna. Demonstrationen stoppades av en linje med kravallpoliser, på vägen just intill grindarna till byggområdet. En demonstrant lyckades komma igenom raden av poliser till området och de övriga satte sig ner eller stod upp och blockerade därmed vägen, och vägrade lämna platsen.

– Polisen håller sig ännu lugn och försöker att med ord få oss att lämna platsen, men jag är rädd att de snart kanske börjar med hårdare tag, säger Saila. Han vill inte berätta sitt efternamn.

1

Under tiden tog flera grupper sig in i byggområdet genom att ta sig över eller genom stängslet som omringar det.
De klättrade upp på minst två tunga maskiner och stoppade deras arbete. Några aktivister klättrade på väggarna och upp på taket på Destias barracker. Flera fyrverkerier smällde också på byggområdet för kärnkraftverket. Enligt vår information har än så länge nio personer innanför stängslet åkt fast. Polisen har sprejjat en av dem med pepparspray inuti en polisbil. Polisen har också sprejjat YLEs reporter Hanna Hantula på blockaden.

Arrangörerna för aktionsveckan Reclaim the cape säger att deltagandet har varit mer än förväntat.

– Generellt är finländare lite skygga för att uttrycka även sina starkaste åsikter i praktiken. Tydligen har Fennovoimas och ryska Rosatoms kärnkraftsplaner gått över gränsen för mångas tålamod och skapat så mycket frustration att det har fått människor ur sina soffor, bedömer Venla Simonen från aktionsveckans mediagrupp.

Finska säkerhetspolisen (SUPO) berättar i sin senaste rapport, som släpptes igår, att “en av de centrala målen” för utländsk information under 2015 var att påverka Finlands energipolitiska beslutsfattande. SUPO har inte specifierat sig på vilket land eller vilken energipolitisk detalj de hänvisar till