En ickevåldskedja blockerade vägen till byggområdet!

28_4_2016

Torsdagen den 28.4 blockerade deltagarna för aktionsveckan Reclaim the cape vägen till byggområdet för Fennovoima-Rosatoms planerade kärnkraftverk. Detta hände innan polisen attackerade lägret.
En mänsklig kedja gjordes på vägen som leder till byggområdet. Några av personerna låste sig själva med varandra med rör och några av dem var fastlåsta till tunga metalltunnor.

Det två tunnorna var fyllda med betong och andra tunga material. Aktivisterna hade låst sig själva till lås som var inbyggda i tunnorna och andra aktivister var låsta till de två personerna, så att de formade en kedja som blockerade trafiken på vägen.

– Vi är alla väldigt chockade över vad som hände igår, och vi har alla gått igenom detta för oss själva och i grupper. Vi har bestämt oss för att ta del i denna ickevåld och civilolydnads aktion för att visa att vi inte kommer låta vidriga kommentarer och enstaka sorgliga fall dra ner oss som aktionsgrupp. Personligen har de svårigheter som mött mig bara gjort mig fast besluten om att fortsätta mina aktioner, sa Lotta Kangas, som deltog i aktionen.

IMG_20160428_105523

Det tog nästan tre timmar för polisen att komma till blockaden. Men när de väl kom var de oerhört många: från 7 till 12 polisbilar och de hade upploppsutrustning och polishundar. Även en helikopter cirkulerade omkring på området.

Polisen tog brådskande isär blockaden, och till informationen som vi har fått behövde en person ambulans, och några andra personer hade mindre skador. Det blev en massa människor som togs till häktet. Några av dem fick spendera en natt i Brahestad och släppters morgonen efter medans andra personer fortfarande hålls och är hotade om att bli anhållna.

Kampen fortsätter!