Till minne av offren i Fukushimakatastrofen

Fredagen den 11 mars från kl 11 till 14 delade aktivister ut ljus till förbipasserande framför Pyhäjokis stadshus och bibliotek.

Olyckan i Japan inte ett enda kärnkraftverk. 1972 planerades det att bygga ett kraftverk i Zwentendorf. I folkomröstningen 1978 röstade 50,5% emot att börja använda kärnkraft. Kraftverket startades aldrig, och inte långt därefter skapades en ny lag i Österrike för att förbjuda kärnkraft. Spökverket i Zwentendorf gjordes om till en solenergianläggning å 2009. En anledning att förbjuda kärnkraften var risken för olyckor. Även om det efter olika beräkningar inte sågs som en stor risk, insåg de att staten inte skulle ha råd med den ekonomiskt. Den sammanlagda kostnaden för att evakuera och bosätta människor på nytt, förorenad jord och andra faktorer hade varit för stora.

Det finns ingen anledning att tro till att kärnkraften skulle vara fläckfri även i Finland. Det kan noteras att Fennovoima-Rosatoms kärnkraftverksområde är väldigt nära till havsnivån och på den sortens geografiska område där det sker landhöjning. Den mätbara skillnaden mellan marknivån och havsnivån är riktigt liten vilket gör området extremt känsligt för att havsnivån höjs på grund klimatförändringarna. De radikala förändringarna i klimatet kommer också att föra med sig mer intensiva stormar än de tidigare vanliga och det måste tas till hänsyn när förändringar beräknas.
2005 höjdes havsnivån med 171 cm under en förvånansvärt stark vinterstorm vid kärnkraftverket i den finska staden Lovisa. Det kunde ha varit nära nog att orsaka en olycka då gränsen för en nödsituation är nådd vid 184 cm.

fuku2

Även om det är väldigt osannolikt att en olycka sker på grund av en tsunami i Finland, betyder det inte att vi ska vara tysta och glömma andra risker med kärnkraft som hotar människor och hela ekosystemet. Fukushima förblir ett förföljande exempel på ovarsamheten i planeringen av kärnkraftverk. Med tanke på detta känns det ansvarslöst att Fennovoima-Rosatom målar upp fina bilder om ren och trygg, så kallad “finsk” energi. Bara en snabbtitt på vad Rosatom gör i t.ex. Majak berättar vilken typ av säkerhet den enda utrustningsleverantören i Pyhäjoki är van vid.

fuku1