All cakes are beautiful: Tårta mot polisbrutalitet

acab

Den femtonde mars deltog protestlägret i Pyhäjoki i internationella dagen mot polisbrutalitet genom att släppa ner en banderoll och servera gräddtårta till både Fennovoima-Rosatoms säkerhetsvakter och en polis. Med denna demonstration uppmuntrades offentligheten till att komma ihåg farorna som miljö- och människorättsaktivister utsätts för i olika samhällen – till exempel i Ryssland.

Protestlägret valde en taktik som passar den finska mentaliteten. Att kasta gräddtårta på världsledare, militära befälhavare och andra högt uppsatta personer är ett humoristiskt sätt att ta upp allvarliga ämnen i det offentliga rummet. Före tårtkalaset i Pyhäjoki var den senaste personen som fick en tårta i ansiktet Världsbankssekreteraren James.D Wolfensohn, år 2001. Pajkastningen var inte ämnat för en bestämd polis, utan riktad till polisinstitutionens globala roll i att låta ojämlikhet och en politisk förföljelse av oliktänkande. När ojämlikheten i samhället växer är det polismakten som först får stå emellan för att utföra de politiska beslut som togs och därmed fick ojämlikheten att växa.

Klockan 10:30 hälsade personer från protestlägret på Fennovoima-Rosatom och Titan-2, huvudentreprenören för det planerade kärnkraftverket. I Pyhäjokis centrum klättrade aktivisterna upp på Titan-2s kontorstak och släppte ner sin banderoll. Kort därefter försökte en av Titan-2s arbetare att dra ner banderollen genom ett öppet fönster, vilket dock misslyckades och lede till att kontorsarbetarna stängde persiennerna och gömde sig själva från kamerorna. Detta tycks vara ett kommande tankemönster för Titan-2, som har ett korruptionsrykte och misslyckas med att betala löner till sina underleverantörer: vi blundar och svarar inte i telefon – om man inte kan se problemet, så finns det inte.

toimisto
Sång och dans
Efter festen med banderollen på taket gick aktivisterna vidare till Fennovoima-Rosatoms kontor och höll en munter körworkshop med Hiroshimatema för hela kontorspersonalen. Att dra för gardinerna visade sig inte vara lika effektivt för att stänga ute en grupp sjungande personer.
Som väntat var Fennovoima-Rosatom inte lika roade av sångworkshopen och eftersom de fördragna gardinerna inte räckte, kontaktade kontorspersonalen sina vakter och polisen.

Två vakter anlände och skulle snart få syn på Fennovoima-Rosatoms transparenta ideal. När sånggruppen fortfarande sjöng och höll i sin banderoll bestämde sig en aktivist för att frivilligt lämna kontoret. Även fast hen självmant ville lämna kontoret, tog vakterna tillfället i akt och bestämde sig för att ta fast personen och sätta på handklovar.

Dock kunde de här privata lekpolisernas proffsighet inte övertyga någon, de misslyckades inte bara med att sätta på handklovarna utan de föll tillsammans med fången ut genom kontorets yttre glasvägg. Efter att ha rullat runt i glassplittret lyckades de hitta sin väg ut, släpandes med aktivisten.

kakutus2
Efter denna uppvisning, fortsatte vakterna med sitt försök att sätta handklovar på den tillfångatagna personen, denna gång liggandes på marken. Under denna process fick de varsin tårthälsning rakt i ansiktet. Strax därefter anlände den tvåmannade polispatrullen och tog den tillfångatagna aktivisten till polisbilen. En tredje tårta flög då i den andra poliskonstapelns ansikte. All cakes are beautiful, vem säger nej till ett tårtkalas?

kakutus

Pajkastningen var menat för att uppmärksamma polisinstitutionens roll i att öka ojämlikhet och vara ett verktyg för politisk förföljelse. Polisen är de som hamnar mellan spänningarna som sker under den tid då orättvisa beslut blir till verklighet för staten.

I Finland finns nynazist gatupatrullerna “Soldiers of Odin” och clowngruppen “Loldiers of Odin” som ett exempel. Medans polisen försäkrar nynazigruppens rätt att patrullera och öppet hålla nationalistiska och rasistiska marscher för att “skydda finska kvinnor från invandrare”, klär samma poliser sig i kravallutrustning och hindrar gruppen av clowner att sjunga, dansa och spela pajas mot rasism – särskilt om clownerna dansar mot rasism på samma gator som nynazisterna.

herkku
I Finland är situationen förstås inte direkt jämförbar med erfarenheterna och det vardagliga livet för aktivister och oliktänkande i Ryssland eller Latinamerika. Dock har även Pyhäjokis protestläger varit med om riskabla och farliga situationer skapade på grund av humör och missbedömningar hos den lokala polisen. Att polisen gör ogenomtänkt och dum skit för att få lös aktivister från sina lås har resulterat i flera farliga situationer – för båda parter. Att ta ner en människa fastlåst med sin nacke på ett lastbilstak är ett jobb för ett specialutbildat team i Storbritannien. I Finland räcker det med en vanlig gatupolis och en vinkelslip.