Tshernobylin muistopäivän Reclaim the Cape -tapahtumilla yhteensä toista sataa osanottajaa: työt Fennovoima-Rosatomin työmaa-alueella pysäytetty, toimittajat saaneet osansa kolhuista

TIEDOTE: vapaa julkaistavaksi heti

2

Tshernobylin muistopäivän Reclaim the Cape -tapahtumilla yhteensä toista sataa osanottajaa: työt Fennovoima-Rosatomin työmaa-alueella pysäytetty, toimittajat saaneet osansa kolhuista

Reclaim the Cape -toimintaviikon suuren toimintapäivän eri tapahtumat ovat keränneet hieman toista sataa osanottajaa. Päätapahtuma Fennovoima-Rosatomin työmaa-alueella ja sen läheisyydessä järjestäjien laskujen mukaan 40-70 osanottajaa. Päivän yhtenä tavoitteena oli rakennustöiden pysäyttäminen maailmalla protesteissa käytetyn väkivallattoman suoran toiminnan voimin. Tavoitteeseen hetkellisesti päästiinkin: kulkuluvaton henkilöstö alueella on syy työtoimien pysäyttämiseksi kaikkien alueella liikkuvien turvallisuuden takaamiseksi.

3

Noin 40-50 osanottajan joukko rummuin, klovniasuin ja sadevaattein varustautuneita mielenilmaisijoita kulki noin klo 10 alkaen kohti Fennovoima-Rosatomin työmaa-alueen portteja. Kulkue saavutti määränpäänsä ja muodosti istuen ja käsivarret linkittäen sille liikennesulun. Poliisi siirtyi pian kehotuksista poistumiskäskyihin. Pian poliisi alkoi siirtää mielenilmaisujoita kantamalla tien sivuun. Klo 13.30 mennessä ihmisketju oli purettu.

Aamupäivän tunteina työmaa-alueelle on lisäksi kulkeutunut järjestäjän saamien tietojen mukaan yhteensä 10-20 mielenosoittajaa. Kahden työkoneen päälle on kiivetty. Yhden tiedon mukaan alueen Destian työmaaparakkien rakenteisiin on kiivennyt aktivisteja. Työmaa-alueella on ammuttu ilotulitteita. Alueelta on tietojemme mukaan otettu kiinni yhdeksän henkilöä. Poliisi on antanut yhdelle heistä OC-kaasua poliisiauton sisätiloissa. Järjestäjät pitävät pippurikaasua suljetuissa tiloissa mielenkiintoisena valintana poliisin oman työturvallisuuden puolesta.

1

Naiset Rauhan Puolesta -verkoston kaksi seminaaritilaisuutta Pyhäjoen kirjaston tiloissa tarjoilevat kiinnostuneille Maryann DeLeon Tshernobyl Heart -dokumenttielokuvan, tilaisuudessa vierailevan Svetlana Aleksijevitshin otteita tämän teoksesta Tshernobylistä nousee rukous sekä terveystieteiden maisteri Päivi Sajaniemen Säteilyn vaikutukset -aineiston esittelyhetken. Toinen seminaaritilaisuus alkaa klo 18.

Klo 15 alkaen Pyhäjoen Vanhatiellä nähtiin Sade Hiidenkarin ja Salla Keskisen Nuclear Time Lapse -performanssi-ympäristötaideprojektin esitys. – Meidän tapamme osallistua lähti pasifistisesta ja luovasta lähestymistavasta. Viime aikoina esittävien taiteiden puolella on nähty pieni nousu kantaaottavien teosten saralla, mutta mielellämme näkisimme sellaista enemmänkin, Hiidenkari kuvaa.

Reclaim the Cape -toimintaviikon järjestäjät kokevat tapahtumienn osanoton jopa ennakoitua paremmaksi.
– Suomalaiset ovat keskimäärin hieman arkoja ilmaisemaan vahvojakaan mielipiteitään. Ilmeisesti Pyhäjoen voimalahanke on ylittänyt niin monen ärsytyskynnyksen, että se on positiivisesti pakottanut ylös kotisohvalta, Reclaim the Cape -viikon mediatiimin Venla Simonen summaa.

Tshernobyl -päivänä koettiin myös suomalaisittain harvinaisen värikkäitä käänteitä. YLE:n toimittaja Hanna Hantula sai osansa poliisin OC-kaasusta, YLE:n toimittaja Ari-Pekka Sirviö taas kohtasi kahakkatilanteen metsätiellä kauempana mielenosoituspaikasta.

14.4. kolme kansainvälistä ympäristöaktivistia sulki Fennovoima-Rosatomin työmaalla kahden kaivinkoneen toiminnan lukittautumalla niiden rakenteisiin. Poliisi käytti etälamautinta kaulastaan lukittautuneeseen aktivistiin kolmasti ennen tämän irroittamista. Asian tiimoilta tarkastellaan jatkotoimenpiteitä.

– Olemme selvitelleet tätä välikohtausta. Näyttää siltä, että tämä etälamautintapaus on jättänyt aikamoiset jäljet moniin paikallaoleviin. Metsätiellä nähtiin, mitä ikävimmillään voi tapahtua kun ihmisten perusturvallisuuden tunne järkkyy. Nämä henkilöt ovat luultavasti säikähtäneet vaaleaa pakettiautoa ja vahvoja äänenpainoja, on tullut epäselvyys ovatko tekemisissä poliisin vai median kanssa. Tapahtumajärjestäjän ominaisuudessa voimme syvästi pahoitella omasta puolestamme ja kutsua kolhuja kokeneet kahville tai keskioluelle, selventää Reclaim the Cape -mediatiimin Venla Simonen.

– On valitettavaa muttei ennen kuulumatonta, että mielenilmauksista uutisoitaessa tylsät tosiasiat haudataan skandaalinhakuisempien otsikoiden alle. Sellainen on ajan henki, summaa Simonen.