Kansainväliset ympäristöaktivistit sulkivat kaivinkoneiden työskentelyn Fennovoima-Rosatomin työmaalla

foto_no_exif

TIEDOTE: vapaa julkaistavaksi heti

Kansainväliset ympäristöaktivistit sulkivat kaivinkoneiden työskentelyn Fennovoima-Rosatomin työmaalla

Klo 13.30 alkaen kolme kansainvälistä ympäristöaktivistia on blokannut Fennovoima-Rosatomin työmaalla Pyhäjoella kaksi kaivinkonetta. Pysäytetyt työkoneet sijaitsevat aivan työmaa-alueen keskellä.

Yhteen kaivinkoneeseen on kiinnittynyt käsivarsistaan kaksi henkilöä raskastekoisella putkilukolla. Toiseen kaivinkoneeseen on kaulastaan kiinnittynyt yksi aktivisti tukevalla u-lukolla. U-lukkoja kutsutaan usein myös ”kaulalukoiksi”.

Pyhäjoen ydinvoimavastainen protestileiri on huomannut, että ympäristöväen lisäksi Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalahanke on herättänyt huolta myös Euroopan rauhanjärjestöissä sekä antimilitaristeissa. Syynä tälle on ydinvoimalahankkeen rakennuttajan ja laitetoimittajan, Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin ydinasetuotanto.

Fennovoima-Rosatom on tiedottanut esittelevänsä torstaina Hanhikiven työmaata torstaina medialle. Työsululla aktivistit haluavat kiinnittää huomiota työmaalla sekä hankkeen pääurakoitsija Titan-2:n piirissä esiintyviin lukuisiin epäkohtiin.

– Eurooppalaisessa mittakaavassa Fennovoima-Rosatomin hanke näyttää kovin toisenlaiselta kuin Suomesta katsoen. Kiitoratakelpoinen yhdystie, suunnitelma syväsatamasta sekä tiivis yhteistyö ydinasetuottajan kanssa herättävät maailmalla monenlaisia kysymyksiä. Kustannuksia joutuvat maksamaan paikalliset asukkaat sekä Hanhikiven niemen ainutlaatuinen luonto, kommentoi protestileirin edustaja Matti Korhonen.

Fennovoima-Rosatom suosii usein tiedotteissaan virheellistä nimikettä ”ydinvoimalatyömaa”. Yhtiön suunnittelemalla voimalalle ei ole toistaiseksi myönnetty rakentamislupaa. Se ei ole myöskään esittänyt vaadittua suunnitelmaa hankkeen ydinjätteiden loppusijoituksesta. Raja-aika suunnitelman esittämiseksi umpeutuu kesäkuussa 2016.

Pyhäjoen ydinvoimavastainen protestileiri järjestää 22.4.-1.5. kansainvälisen Reclaim the Cape -toimintaviikon, joka kokoaa ydinvoimalahankkeen vastustajat, antimilitaristit ja monet muut osanottajat Suomesta ja Euroopasta Pyhäjoen alueelle. Toimintaviikko on yhdistelmä käytännön työpajoja, ydinvoimaa käsitteleviä luentoja sekä väkivallatonta suoraa toimintaa. Vuoden 2015 huhtikuusta asti toiminut protestileiri on muodostunut yhdeksi Suomen pitkäkestoisimmista kansalaistottelemattomuuskampanjoista.

Yhteistyössä Pyhäjoen protestileirin kanssa tapahtumaa ovat järjestämässä tai tukemassa Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä, Naiset Rauhan Puolesta, Naiset Atomivoimaa Vastaan, ekotavaratalo Ruohonjuuri, Lassilan tila, Maailmanpyörä Koroinen sekä QfemZine -julkaisu.

Lisätiedot, pressikuvat sekä yhteydenotot (esim. vierailut leirille tai aktivistien haastattelupyynnöt):
https://stopfennovoima.com/fi/
stopfennovoima.media [at] tutanota.com
046 9364 676