Fennovoimavastainen toimistovaltaus Oulun energian tiloissa: “Oulun rahat pois Fennovoimasta!”

IMG_6771

Päivitys: klo 13.05
Kiinniottoja kolme. Puhelimitse tavoitetut kiinniotetut täsmentävät, etteivät kokeneet kiinniottotilannetta väkivaltaisena. Sen sijaan he päättelivät, että “Oulun kaupunki on Fennovoiman voimalahankkeeseen investoimisen vuoksi jo niin köyhä, että se on leikannut pois poliisitoimen lounassetelitkin”, eivätkä nämä siksi “jaksa enää edes hippejä kantaa”. Kiinniotetut kertoivat nopeassa, poliisiauton takatilasta soitetussa puhelussa virkavallan kantamisen sijaan päättäneen raahata nämä alas kolmannen kerroksen rappuja ranteista pidellen, ilmeisesti pelotteluyrityksenä.

Kiinniotetut kertoivat Oulun Energian edustajilla olleen ongelmia mielenosoittajien poistamistien valinnassa. Oulun Energian edustajat eivät halunneet katsojia ja pyrkivät välttämään mielenosoittajien poistamisen kuvaamisen tarmokkaasti.

Päivitys: klo 12.30.

Oulun Energian toimiston sisätiloissa 2-4 mielenosoittajaa banderolleineen. Mielenosoittajat pyritty työntämään toimiston tiloista rakennuksen rappukäytävään ja sulkemaan ovet. – Oulun Energian toimistohenkilöstöhän on kovakouraisempaa kuin paikan varsinaiset vartijat, naurahtaa paikalta tavoitettu mielenosoittaja. Henkilöstö tarttui nopeasti sisään tuotuun banderolliin, kiskoen sen mielenosoittajien käsistä.

Samaan aikaan rakennuksen katolta on ripustettu banderolli, jossa vaaditaan Oulun rahoja ulos Fennovoiman hankkeesta. Poliisi on paikalla kadulla ja toimiston sisätiloissa.

TIEDOTE: vapaa julkaistavaksi heti

Fennovoimavastainen toimistovaltaus Oulun energian toimistolla

Pyhäjoen ydinvoimavastainen protestileiri suorittaa parhaillaan (22.3. klo 12.15) mielenilmausta Oulun energian toimistotiloissa. Toimistoon asteli ryhmä valokuvaajia sekä mielenosoittajia banderolleineen, joissa vaaditaan Oulun energiaa irti Fennovoima-Rosatomin hankkeesta ja Oulun rahoja ydinvoimaa parempaan käyttöön. Mielenosoittajat laukaisivat myös joukon raiskaushälyttimiä antaakseen symbolisen hälytyksen voimalahankkeen talous- ja ympäristöriskeistä.

IMG_6750

Oulun Energian henkilöstö ei innostunut suorasta kansalaispalautteesta, vaikka se kohdistuukin yksittäisten työntekijöiden sijaan Oulun kaupungin linjauksiin. Paikallaolijoiden mukaan “henkilöstö käyttäytyi kovakouraisemmin kuin vartijat”. Mielenosoittajien banderolleihin oli tartuttu ja heitä pyritty työntämään rappukäytävään ja sulkemaan toimiston sisäänpääsyt.

Toimistovaltaus omistettiin kolmelle taholle. Terveiset saivat Fennovoiman hankkeeseen investoiva Oulun kaupunki, Fennovoiman palkkaama ja Olkiluoto 3-työmaalla kunnostautunut konsulttiyhtiö Voxtel Finland oy sekä Moskovassa tänään tapaavat Sauli Niinistö ja Vladimir Putin sekä matkalle osallistuva elinkeinoministeri Olli Rehn. Oulun kaupunginvaltuusto teki 2014 päätöksen Pyhäjoen voimalahankkeeseen osallistumisesta 17 miljoonalla eurolla Oulun Energian ja Huoltovoima Oy:n kautta. Voxtel Finland oy:n edustaja tavattiin Fennovoiman Pyhäjoen toimistolta 15.3.2016.

Rosatomin osuus on voimalahankkeesta on 34 %, kunnalliset energiayhtiöt omistavat yli 30%. Kuntalain ensimmäisessä pykälässä säädetään: “Kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan.” Miten tätä toteuttaa kuntalaisten varojen sitominen kansainvälisillä markkinoilla toimivaan ydinenergiayhtiöön? Voimalan arvioitu kokonaishinta on jo noussut kuudesta miljardista seitsemään miljardiin euroon. Fennovoima-Rosatomin voimalahanke on sitoutunut Mankala-periaatteeseen. Sen sekä osakeyhtiölain mukaan yhtiössä maksaja ja riskin kantaja on omistaja. Kuntakonserneissa omistajaa edustaa kaupunginvaltuusto. Fennovoima ja Rosatom ovat sopineet keskenään hankkeen kiinteästä kauppahinnasta, jota ei ole julkistettu. Hankkeen välillisiä tai lopullisia kustannuksia ei siten tiedetä.

Fennovoiman Pyhäjoen toimistolta tavattu Voxtel Finland oy:n konsultti Jukka Aalto ei halunnut kommentoida ydinvoimavastaisen protestileirin edustajille läsnäoloaan. Aalto pyrki peittämään nimikorttinsa ruotsalaisen toimittajan kameralta. Sivustollaan Voxtel Finland oy kertoo toimittavansa konsulttihenkilöstöä ”hoitamaan ulkomaalaisen työvoiman rekisteröintityön Suomen viranomaisten kanssa”. Referensseinään se mainitsee Olkiluoto 3:n työmaan.

– Fennovoima julkaisi hiljan nettisivuillaan kuvia suunnitellusta voimalatyömaasta. Kaavakuvaan on sijoitettu työvoiman asuntoparakit työmaan portin pieleen. Viimeistään Voxtel Finland oy:n tulo Pyhäjoelle kertoo, kuinka katteettomia lupaukset paikallisten työllistämisestä ovat. Maksuvaikeuksineen hanke on suuntaamassa hyvää vauhtia Olkiluoto 3:n tielle. Miksi Oulun kaupunki tai Vantaan Energia sitoo rahaa tällaiseen riskihankkeeseen? Mistä kaikesta leikataan, jotta Fennovoimalle riittää rahaa? Onko asukkailta kysytty, mihin he haluavat rahansa käytettävän?, kysyy protestileirin edustaja Matti Korhonen.

2010 Rakennuslehti raportoi Olkuluoto 3:n ulkomaalaisten rakennusmiesten palkkojen vaihtelevan alle kahdesta eurosta suomalaisten työehtosopimusten mukaisiin. Harmaata työtä raportointiin vaikeaksi erottaa, sillä veroja ei maksettu kaikista työntekijöistä. 2012 Ammattiliitto Pro uhkasi Teollisuuden Voimaa työtaistelutoimilla, mikäli TVO ei suitsi alihankkijayritysten ulkomaalaisten työntekijöiden laitonta kohtelua työmaalla.

22.4.–1.5. Fennovoima-Rosatomin voimalahanketta vastustava protestileiri järjestää Pyhäjoella Reclaim the Cape -toimintaviikon, jonka päätapahtuman tavoite on työmaa-alueen symbolinen haltuunotto ja rakennustöiden pysäyttäminen maailmalla protesteissa käytetyn väkivallattoman joukkotoiminnan voimin.

Lisätiedot (esim. aktivistien haastattelupyynnöt) ja valokuvat:
– mediapuhelin: 046 9364 676
– media email: stopfennovoima.media [at] tutanota.com
– https://stopfennovoima.com