Kasitie kuljettaa: terveiset Fennovoima-Rosatomin vartiointiliikkeille

arlia_11

Pyhäjoen ydinvoimavastainen protestileiri vastaanotti 31.3. kuvaterveisiä Kasitiellä autoilleelta henkilöltä.

Autoilija oli bongannut 8-tien ja Fennovoima-Rosatomin suunnitteleman ydinvoimalatyömaan yhdystienä palvelevan tienpätkän kupeesta terveiset niin Fennovoima-Rosatomille kuin aluetta tähän saakka partioineelle vartiointiliike Arliallekin. Terveisten ulkoasua ei voitane pitää varsinaisena estetiikan riemuvoittona, mutta tervetulleita ne olivat. Jokainen maalaisjärkinen lukija ymmärtää kyllä, miksi Fennovoimalle toivotellaan näkemiin – mutta mikä on tämä Arlia?

Arlia on sen raahelainen vartiointiliike, joka aloitti urakkansa Fennovoima-Rosatomin juoksupoikafirmana keväästä 2015. Jo kesäkuussa 2015 poliisin edustaja ehti päivittelemään YLE:lle, miten virkavallan resurssit eivät riitä työmaa-alueella töitä hidastavien aktivistien kanssa pärjäämiseen. Vanhan leiripaikan häätöoperaatiossa syyskuussa 2015 vaativammat vartiotehtävät hoiti jo G4S – ja nyt, 1.4. alkaen, koko työmaa passataan Securitaksen huoleksi.

Vaikka olettaa sopiikin, että epäfilmaattisimpiin matalapalkkatunteihin palkataan jatkossakin alihankinnan perussääntöjen mukaisesti Arlian edustajia, tekee kommenttina mieli yskähtää ”työllistävä vaikutus” ja miettiä senkin hokeman kantomatkaa.

Protestileirin väen ja ydinvoimavastaisten yksilöiden näkövinkkelistä vaihdos firmalogoissa on melko yhdentekevä. Harva olettaa Securitaksen kykenevän estämään vapaata kulkua suunnitellulla työmaa-alueella sen enempää kuin Arliankaan.

Keskiviikkona 30.maaliskuuta Fennovoima-Rosatomin Pyhäjoen toimiston edustalta bongattiin pitkä rivi Securitaksen ajoneuvoja. Kun ydinvoimavastaiset aktivistit vierailivat helmikuussa työmaalla, kuvattiin kaivurin päältä poistettua henkilöä Arlian edustajan toimesta tarmokkaasti edestä, sivulta ja takaa – ja lopuksi poistoa suorittanut poliisi nykäisi henkilön kasvoilta tämän käyttämän maskin ja kehotti ”ottamaan kuvan naamastakin”.

arlia_00

Välttääksemme kunnianloukkaushuuteluita ja muita spekulaatioita emme luonnollisesti pohdi, pitääkö Fennovoima-Rosatom tai Arlia yllä laitonta henkilörekisteriä. Sen sijaan laskettelemme seuraavan leikkisän ja puhtaasti mihinkään liittymättömän ajatusleikin: mahtoikohan tuo 30.päivän tilaisuus Pyhäjoen toimiston tiloissa sisältää laajankin diaspektaakkelin sen kuvitteellisen henkilörekisterin materiaaleista?

Tsot-tsot. Ei tässä sentään Venäjällä olla. Eihän sellaista, Suomessa?