Kakkua Pyhäjoella Kansainvälisenä poliisiväkivallan vastaisena päivänä

15.3. eli Kansainvälisenä poliisiväkivallan vastaisena päivänä Pyhäjoen ydinvoimavastaisen protestileirin väki kävi tervehtimässä Fennovoima-Rosatomia sekä suunnitellun ydinvoimalahankkeen pääurakoitsijaa, venäläistä Titan-2:sta, Pyhäjoen keskustassa. Kansaivälisen poliisiväkivallan vastaisena päivänä kakutustempauksella protestoijat halusivat kiinnittää huomiota ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistien kohtaamiin vaaroihin esimerkiksi Venäjällä. Poliisiväkivallan vastaista päivää on vietetty vuodesta 1997.

Kattolakana ja tuuletusikkuna

Titan-2:n toimiston katolta laskettiin banderolli klo 10.30. Omatoiminen Titan-2:n työntekijä yritti kiskaista sitä tuuletusikkunan kautta pois kiipeilijöiden käsistä. Kun tässä ei onnistuttu, vedettiin verhot kiinni. Yritettiinkö ikkunoiden pimentämisellä kertoa, että jos banderolli – tai muukaan kritiikki – ei näy, sitä ei ole olemassa? Tämä tuntuu olevan yleinen ajattelumalli Fennovoima-Rosatomin hankkeisiin liittyvissä yrityksissä ja yhtiöissä. “Banderolli? Ei täällä ole mitään banderollia! Maksuongelmat? Ei meillä ole mitään maksuongelmia!”

acab

All Cakes Are Beautiful!

Jatkona kattotempaukselle joukkio siirtyi Fennovoima-Rosatomin toimistolle, jossa pidettiin mukava Hiroshima-aiheinen lauluhetki toimiston väelle. Laulavaa seuruetta osoittautui vaikeammaksi peittää verholla: ja miksi peittelyn tarvetta olisikaan? Tokihan tämän kokoluokan projektista tulisi pystyä käymään avointa keskustelua: sitä kuuluisaa dialogia.

toimisto

All Cakes Are Beautiful

Fennovoima-Rosatom oli asiasta eri mieltä. Paikalle kutsuttiin niin vartijat kuin poliisi. Yksi tempausseurueen henkilöistä muodostui ensimmäisinä saapuneiden kahden vartijan huomion kohteeksi. Välittämättä henkilön sanallisesti osoittamasta halusta poistua kiinteistöstä itse, ottivat vartijat tämän kiinni ison maailman malliin. Yrittäessään raudoittaa valitsemaansa henkilöä vartijat onnistuivat kaatamaan paitsi itsensä, myös kiinniotetun läpi toimiston ovilasista: onneksi suuremmilta fyysisiltä vahingoilta vältyttiin ammatillisesta kömpelyydestä huolimatta. Hetken lasinsiruissa kierittyään vartijat löysivät kiinniotettuineen parkkipaikan puolelle ja käsiraudoittivat kohteensa.

Tämän ei aivan esimerkillisesti sujuneen kiinnioton jälkeen vartijat päätyivät Kansainvälisen poliisiväkivallan vastaisen päivän tulilinjalle: vaikka eivät valtiollista poliisia edustaneetkaan, katsottiin myös yksityisinä leikkipoliisin ansaitsevan osansa. Klo 13.30 paikalle kutsuttu poliisipartio saapui ja siirsi pikimmiten kiinniotetun poliisiautoon. Siirtoa suoritettaessa kakutettiin myös toinen konstaapeleista.

 

kakutus2

Mitä kakutus on?

Kakutus on konsti protestoida huumorilla vakavista aiheista. 2001 Suomessa kakutettiin Maailmanpankin pääsihteeri James D. Wolfensohn vastalauseena Maailmanpankin toimille kehittyvissä maissa. Kakutuksella tuotiin esiin poliisitoimen rooli eriarvoisuuden lisäämisen sekä poliittisen vainon työkaluna. Poliisi päätyy yhteiskunnallisten jännitteiden tulilinjalle joutuessaan toimeenpanemaan eriarvoisuutta lisäävät päätökset. Esimerkiksi Loldiers of Odinin ja Soldiers of Odinin poliisin taholta vastaanottama eriävä kohtelu voidaan nähdä esimerkkinä poliittisesti painottuneesta tasapuolisuudesta.

kakutus

herkku

Suomessa olosuhteet eivät ole verrannolliset Venäjän aktivistien arkeen. Pyhäjoen protestileirissä poliisin hosuminen esimerkiksi työkoneisiin lukittautuneiden aktivistien irrotuksissa ovat silti tuottaneet useita vaaratilanteita eri osapuolille. Rekan kopin kattoon kaulastaan lukittautuneen henkilön irrotus olisi Britanniassa poliisin koulutetun leikkuutiimin tehtävä. Suomessa toimeen riittävät rälläkkää ja rivipoliisi. Myöskään vartijoiden tekemät ylilyönnit voimankäytössä eivät ole Suomessa harvinaisia. Valitettavia ne ovat myös alan itsensä kannalta: mitä yleisempiä ovat yksittäisten työntekijöiden ylilyönnit, sitä helpommin ne yleistetään koskemaan kaikkia alalla työskenteleviä.