Työmaaliikenne Fennovoiman työmaa-alueelle pysäytettiin – taas

PÄIVITYS klo 19.00:
Tiesulku Fennovoima-Rosatomin suunnittelemalle ydinvoimalatyömaalle kesti noin klo 9-12. Klo 12 viimeinenkin protestoija saatu alas ja kiinniotettu: blokkauksen aikana otettiin kiinni kaikkiaan neljä henkilöä, joista kaksi tilannetta dokumentoineita valokuvaajia. Toiselle kuvaajalle luettu sakot haitanteosta, toinen kuljetettiin Raahen poliisiasemalle henkilöllisyyden selvittämiseen. Klo 11.30 hänet päästettiin ulos putkaan sulkematta: edessä viiden tunnin odottelu Raahen metropolissa vailla rahaa ja puhelinta. Toinen kuvaaja vapautettiin 16.30, klo 17.00 taas sorakuormatun rekan päälle noussut protestoija, klo 17.30 vuorostaan A. Helaakosken nosturiaparaatin miehittänyt osanottaja. Kiipeilijöitä epäillään hallinnanloukkauksesta ja A. Helaakosken härvelin pysäyttänyttä haitanteosta.

Nosturiajoneuvon miehittäneen protestoijan poisto tarjosi hieman hikoilua donitsikahvien eteen. Tovi ennen puolta päivää sinitakit koettivat vielä tarjota takaisin viedyt hanskat ja leikkiä kivaa reilun minuutin. Kun puhutus irti ja alas ei tuottanut tulosta, yritettiin nosturiaparaattiin solmittuja raajoja vääntää irti vapaamuotoisemmin. Tuloksettoman työn jälkeen yritettiin henkilö käsiraudoittaa – tuloksetta. Kurottajaan pakattiin kolmas poliisi; triona raudat viimein saatiin kiinni, mutta yritys kiskoa protestoijaa ajoneuvon syövereistä jäi onnistumatta: ahtaat raot ja päättäväinen kroppa ovat kimurantti kombinaatio. Pian dynaaminen trio keksikin seuravaan repliikin: ”poliisilla on tarvittaessa oikeus käyttää voimakeinoja” – ja hoplaa, rannelukkoa tarjoillaan moneen otteeseen – tuloksetta. Protestoijan “ihan sama kuinka kauan ja miten paljon väännät, en mä aio teitä auttaa” -repliikin myötä trio luopuukin ninjataktiikasta ja siirtyy perinteisempään metodiin: kolmen ukon voimin käsistä ja harteista kiskoen hippiäinen saadaan lopulta ulos kolostaan. Loppulaskussa muutama mustelma, muttei maailmanloppua.

PÄIVITYS klo 13.00:
Poliisi saapunut tapahtumapaikalle klo 10.00 alkaen. Noin 10.15 saapui Fennovoima-Rosatomin ylempää kypäräkastia; puhtaat huomiovaatteet ja valkoiset kypärät kerääntyivät neuvottelurinkiin poliisin kanssa.
Noin klo 10.30 paikalle ajoi hintavan näköinen maasturi, josta kapusi ärsyyntyneen hämmentyneeltä vaikuttanut valkokypäräinen, siviilivaatteisiin sonnustautunut miekkonen, jonka takinselkää koristi suuri “ROSATOM” -teksti.

Klo 10.30 mennessä poliisi pidätti tapahtumapaikan läheisyydestä molemmat valokuvaajat, joista toinen seurasi tilannetta pitkältä metsämaan puolelta, toinen noin 50 metrin etäisyydellä ja julkisen pyörätien varrella. Johtopäätös: poliisi, Fennovoima-Rosatom tai molemmat tykkäävät sensuurista.

Paikalle ajettiin klo 11.30. mennessä kaksi poliisiautoa ja yksi henkilönostin lisää. Noin klo 11.30 poistettiin asemistaan ja pidätettiin rekan päälle istumaan asettautunut protestoija. Asiasta uutisoi myös YLE, mutta jättää mainitsematta yhä vapaalla olevan blokkaajan.

Yksi protestoija on tiettävästi yhä tiukasti nosturiajoneuvon ytimissä. Ajoneuvon nostokurkiosan rakenteiden sisään ryöminyt protestoija sai noin klo 11 poliisilta ultimatumin: “tule ulos itse tai sitten lähdetään kovin ottein”. Ajoneuvoa ryhdyttiin ajamaan kävelyvauhtia uuden yhdystien levikkeelle protestoijan yhä ollessa sen kyydissä. Poliisin valitsema taktiikka on tälläkertaa yrittää jäädyttää henkilö ulos: protestoijalta on poliisin toimesta viety hanskat ja muuta vaatetta, ajoneuvo on sammutettu ja jätetty kylmenemään. Ilmeisesti paineilma-aseet ja teleskooppipatukat eivät riitä Suomen – tai ainakaan Oulun – poliisille voimankäyttökonsteiksi: poliisin vinkkioppaasta näyttää löytyvät myös vaatteiden anastaminen.

Tiedote: julkaistu 22.1. klo 9.36

rekka_1

Fennovoima-Rosatomin vastaiset protestoijat ovat pysäyttäneet keskellä tietä sorarekan ja sekä Fennovoima-Rosatomin tutun vasallifirma A. Helaakosken nostoauton ensin seisten ajoneuvojen edessä ja sitten kiiveten näiden päälle. Ainakaan A. Helaakoski oy tule suoriutumaan päivän työtoimistaan: sorarekat saattavat löytää jäiden avustamana kiertotien, mutta A. Helaakosken kalusto on vähälukuista – ja nyt kiinni.

nostin_2

Fennovoima tiedotti kuluneella viikolla sen Rosatomin johdolla pyörittämän ydinvoimalahankkeen pysyneen ”täysin aikataulussa”.

Miten sen nyt kauniisti sanoisi?

Helppohan se on sanoa ”pysyvänsä aikataulussa”, jos joka Jumalan kerta niiden pettäessä muuttaa suunnitelmia, aikatauluja ja ilmoitettuja päivämääriä vastaamaan suunnitelmista kovin muuntunutta todellisuutta. Keväällä 2015 Fennovoima-Rosatom tiedotti, että sen työmaa-aluetta ympäröivä suoja-aita olisi viimeistä rippusta myöten valmis toukokuussa 2015. Kalenteri on kuten se luetaan: olihan aita melkein valmis peräti syyskuussa 2015. Samaisena keväänä tiedotettiin myös suunnitellun – syvyydeltään vaikka venäläisille sotalaivoillekin piisaavan – sataman rakentamisen alkavan kesäkuun 2015 alusta sekä alueelle kesällä tulevista ”sadoista työntekijöistä” – joiden enemmistö tietenkin jollain ilveellä kulkisi suomipassilla.

Menihän sekin ennuste melkein kohdilleen: kesäkuussa 2015 Fennovoima-Rosatomilla ei ollut perstaskussaan edes vesityölupia ja sen satamankin paikalla oli koko kesän työt estävä aktivistileiri. Nyt satama-alueen ruoppaukset on aloitettu ilmeisesti syyskuun puolella ja varsinaiset satamanrakennustyöt eivät ole toistaiseksi nähneet alkuaan edes paperilla – puhumattakaan sitten niistä ”sadoista työntekijöistä”.

Hanhikivenniemellä tällä hetkellä tehtävät työt ovat niitä surullisenkuuluisia “valmistelevia töitä”, jotka joku kunnanviskaali ja ministeriöstä Moskovanmatkalla käynyt on suuressa viisaudessaan päättänyt sallia, vaikkei itse ydinvoimalahankkeen rakentamislupahakemusta ei ole toistaiseksi käsitelty, kokonaisuudessaan tasavallan päättäville tahoille toimitettu – saatika myönnetty.

Parhaillaan käynnissä olevat työt pitävät sisällään suuren maansiirto-operaation, joka pysähtyy nätisti kokonaisuudessaan ja hyvinkin nopeasti, jos kuorma-autoliikenne kivilouhokselta työmaalle syystä tai toisesta estyy.

nostin_1

Niinpä jatkoimme tänään (22.tammikuuta) Fennovoima-Rosatomin ydinvoimalahankkeen aikataulujen sotkemista – ovat he itsekin aika lahjakkaita sössimään omat hommansa, mutta talkoohenki toki vaatii muitakin osallistumaan. Pysäytimme kuorma-autojen kulun kivilouhokselta työmaalle asettumalla ajoneuvojen eteen ja kiipeämällä niiden päälle pakottaen autot näin pysähtymään.

Toiminta on yhä käynnissä ja lisätietoja toimitellaan myöhemmin. Jos joku toimittajantapainen potee ammatillista kiinnostusta ja omaa riittämiin siviilirohkeutta, voi jopa kokeilla ottaa yhteyttä suoraan pääkallonpaikalle: stopfennovoima [at] protonmail.com